JAWATAN KOSONG! Jadi penulis freelance kami dan berpeluang menang hadiah wang tunai berjumlah RM300! Klik sini > CARI Warrior
Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Kolumnis
Search
12Next
Return to list New
4722
View
30
Reply

ILMU PERUBATAN MUDAH: Darah beku dalam paru-paru (Pulmonary Embolism, PE)

[Copy link]

Author: ipes2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-5-2016 10:08 PM | Show all posts |Read mode
Edited by ipes2 at 6-8-2017 12:32 PM

Darah beku dalam paru paru (PE) adalah antara beberapa penyebab kematian mengejut yang utama. Ianya adalah diantara beberapa penyakit yang mempunyai sakit didada dan sesak nafas sebagai simptom utama. PE hanya boleh dirawat dihospital dan ianya merupakan suatu masalah emergency yang membawa kadar kematian yang tinggi. Bila darah beku itu cukup besar, ia boleh membawa kematian yang cepat hingga kadang kadang tidak sempat di bawa ke hospital.

Simptoms PE ialah:
1) sakit di sebelah kiri atau kanan dada secara acute (jarang ditengah)
2) sakit dada yang acute semasa menarik nafas (peluritic pain)
3) sesak nafas secara acute
4) batuk berdarah dalam kontex sesak nafas dan ada pleuritic pain (batuk berdarah tanpa pain yang acute mungkin kerana cancer)
5) mulut dan bawah lidah menjadi biru
6) dizzy dan pengsan

Risiko untuk mndapat PE ialah:
1) darah beku di kaki (DVT) eg kerana tidak active esp selepas bersalin
2) cancers
3) tidak aktif jangka lama eg terpaksa berehat kerana sakit dan tidak dapat bergerak
4) berada dalam perjalanan yang lama eg naik train, kereta, flights dalam jangka waktu panjang
5) merokok
6) mengandung dan selepas kelahiran

Rawatan: hanya mampu dirawat di hospital, dan secepat mungkin:
1) oxygen
2) operation untuk mengeluarkan darah beku (risiko tinggi, hanya di hospital yang ada kepakaran)
3) warfarin selama 6 bulan atau selamanya (jika survive)
4) rawat penyebab eg cancer




darah beku menyebabkan sebahagian paru paru mati

darah beku menyebabkan sebahagian paru paru mati

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Aiyoooo
Reply

Use magic Report

Post time 31-5-2016 11:12 PM | Show all posts
tak pernah dengar PE ni
selalu dengar paru2 berair..
jangkitan paru2..


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2016 04:20 AM | Show all posts
Ipo replied at 31-5-2016 11:12 PM
tak pernah dengar PE ni
selalu dengar paru2 berair..
jangkitan paru2..

common la.. yg dok mati mengejut lepas sesak nafas tu yg ni lah Ipo
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-6-2016 04:21 AM | Show all posts

jangan takut... tapi obesity pon risiko jugak
Reply

Use magic Report

Post time 31-7-2017 08:16 AM | Show all posts
Edited by monreyes at 1-8-2017 07:56 AM

As salam Dr...

Someone in the family (age 30++) just died few days ago becoz of blood clot in the lung...
Arwah was having breathing difficulty ..pergi clinic x dpt detect then went to gov hospital..
Both Drs kata asthma...and suruh balik gitu2 je..
Finally makin teruk pergi IJN...
Arwah collapse in front of the attending Dr...
20 mins jantung stop while the Dr tried to revive him...
that 20 mins has caused damage to all his vital organs and internal bleeding...
He passed away after the 3rd day at the hospital...
Arwah mmg DM (masa admitted bsl 12) and ada high bp...
My Q...
1. y both Drs cant detect it was PE...
2. how to know if we hv blood clot in our body and to how to prevent it
3. can DM or other factors (other than d above) contribute to PE?

Tq Dr.


Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Topik penting n sgt menarik...
My mom died because of PE..dok ingt asthma..hari yg sama sesak nfs teruk..meninggal..

Masa sya brsalin czer..mmg doktor pesan dah..bykkn gerak. Abih ja ubat bius, sya jln dok berulang p tndas...p tgk baby kat nicu..
Ibu2 czer lain baring ja...pakat tnya, tak sakit ka.
Dah la kerusi roda asyik tkdak..menapak la..
Alhamdulillah..
Tp mmg risau psl blood clot ni..
Adik saya pernah kena TIA,..dia ckp mgkin akn berulang lg
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 08:01 AM | Show all posts
raihaneem replied at 1-8-2017 07:52 AM
Topik penting n sgt menarik...
My mom died because of PE..dok ingt asthma..hari yg sama sesak nfs t ...

i pun czer sekali...
dr pun bgtau utk jln2...tanpa bgtau sebab perlu jln2...
so jln2 je lah walau rasa sangat hazab nak turun dari katil...

Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 09:17 AM From the mobile phone | Show all posts
monreyes replied at 1-8-2017 08:01 AM
i pun czer sekali...
dr pun bgtau utk jln2...tanpa bgtau sebab perlu jln2...
so jln2 je lah wala ...

Saya jd mls duduk dan baring..sbb nk bgun tu rasa pedih.
Smpai org tnya..tkmo tidoq ka, sbb dia ( org yg brtanya) dlm.pantang, tidoq ja..
Pantang sndiri..masak dan buat kerja rumah.
Alhamdulillah..kita mmpu..

Bab PE ni...mmg sya slalu pesan pd org sekeliling...bykkn brgerak, jgn duduk saja..tmbhn yg asyik ngadap komputer dan hp..

Air pun kena jaga..
Sorry dr ipes,over dr dr ;)
Reply

Use magic Report

Post time 1-8-2017 10:36 AM | Show all posts
kalau ikut pembacaan omputeh yg selalu kena...
mungkin sebab saiz badan dan ketinggian..
tapi my fren dulu petite je...kena juga PE...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-8-2017 01:46 AM | Show all posts
monreyes replied at 31-7-2017 08:16 AM
As salam Dr...

Someone in the family (age 30++) just died few days ago becoz of blood clot in the ...

Waalaikumussalam mon,

Innalillahi wa inna ilaihi raajiun.

No, asthma and PE sgt berbeza dan kita selalunya tidak tersilap dalam dua ini. Jika pesakit dtg dgn SOB (shortness of breath), maka kita buat byk test termasuk D-Dimers yg boleh membezakn antara keduanya. Pt with SOB would generally be admitted to a hospital.. a very brave doctor je yg berani amik risiko hantar pt yg SOB ke rumah. The nature org yg ada SOB tu pon nmpk menakutkan (cer u berdepan dgn org yg tetiba dapat SOB, u dan dia dan org yg cuba menolong pon akan rasa kaget dan anxious).

Also, pesakit yg kita admit kerana  dapat asthma, kadang kadang kita scan dia jugak (CTPA, CT pulmonary angiography) atau kekadang but V/Q Scan kerana nak make sure depa tak dapat PE ni. If takde, maka kita sambung je lah treatment dia sebagai asthma.

Answers:
1) i cannot explain to you why they missed that
2) if you have sudden pain in the calf and it swells up, maka ada chan u dapat DVT (Deep Venous Thrombosis) dalam tu, ie clot dlm kaki. Ini boleh embolise ke paru paru menjdi PE; DVT boleh berlaku juga di arms, liver veins, venous lakes in brain (dalam ''sinuses'' dalam kepala). Yg paling common ialah kat calf tu lah
3) DM in general taklah contribute to PE..tetapi jika kaki kena ulcer, lalu infected, dan kurang digerakkan, maka calf tu boleh dpt DVT, dan dapat PE from that DVT. Other factors, selalin yg sy sebut diatas sana termsuklah: abnormalities dalam Factors dalam darah, dan ini sgt byk jenisnya eg Protein C, Protein S, Factor V dan pelbagai lagi)
Reply

Use magic Report

Post time 3-8-2017 09:24 AM | Show all posts
ipes2 replied at 2-8-2017 01:46 AM
Waalaikumussalam mon,

Innalillahi wa inna ilaihi raajiun.

nak tanya lagi :
1. kalau dapat DVT apa treatment yg di buat untuk hilangkan blood clot..
2. berapa lama blood clot tu ambik masa sebelum ke paru2..
3. jika seseorang tu ada high bp boleh ke rupture/leak tu ke paru2 dan menjadi blood clot

Tq Dr.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-8-2017 11:49 PM | Show all posts
monreyes replied at 3-8-2017 09:24 AM
nak tanya lagi :
1. kalau dapat DVT apa treatment yg di buat untuk hilangkan blood clot..
2. ber ...

1) kita bagi dia warfarin; ini adalah racun tikus tu. Warfarin akan mengurangkan keaktifan Clotting Factors II, VII, IX dan X.  Maka tak membesarlah clot yg sedia ada; enzymes dalam darah akan perlahan lahan cuba ''menghancurkan'' clot yg dah sedia ada.
2) ini takde jawapan yg sempurna; closest jawapan ialah ''bila bila masa sahaja''. katalah org tu tido dlm kete semasa dlm perjalanan beberapa jam balik kg; dia tido tanpa bergerak jair jair kaki dia, pastu dia dehydrated lak tak minum air etc, maka clot pon terbentuk dalam calf di; sat lagi dia bgn dan mula bergerak, terus je clot yg terbentuk tadi boleh ter''putus'' lalu melayang (embolize) dalam darah ke paru paru, lalu menyumbat urat darah dalam paru paru, jadilah ia PE. Pt akan serta merta dapat symptoms diatas ie sesak nafas, sakit dada bila tarik nafas seolah ditikam etc
3) no, BP akan memusnahkan arteries yg jauh lebih halus, dan ianya di dalam artery punya system; PE ini berlaku di dalam vein punya system; sgt berbeza; artery sistem ni mcm bandar gituh, vein sistem mcm kampung sikit. PS: jika clot berlaku dalam artery nyer system, ha dapat lah stroke atau heart attack
Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 01:53 AM | Show all posts
Assalamualaikum abang Ipes ..

FC tak tau ni thread yang betul ke tak ... abang bagi link ni
ok..
soalan FC ..
Mengapa ada darah jenis pekat .. lambat mengalir dan ada jenis cair .. cepat ja banyak keluar. Ianya berkaitan dengan derma darah seperti yang FC tagged abang tu.
FC dah 4x derma darah. Sekali bersama kengkawan dan selain nya FC pergi sendiri.
Bila bersama kengkawan tu la FC dapat tau darah FC jenis "cair" , term yang betul.. maaf FC tak tau. Doktor yang kata gtu. Sebab sebaris panjang derma .. FC orang ke3 .. selepas doktor / nurse abis cucuk jarum untuk penderma terakhir , dier rang tengok darah FC dah nak penuh dah. Cecepat dier rang kata .. cepat nya darah dia ni keluar , bagus darah cair dah la O. FC kelip-kelip mata jer la. hahaha ngaku tak paham. So doktor kata .. darah dah nak penuh ni , tapi tadi tengok darah awak cukup untuk 1/2 beg lagi.. nak teruskan ke tak?
FC ok jer.
FC tengok ada kawan yang darah srlow sangat2 keluar / nak penuh beg.

Ada sebab tertentu ke? Atau sebab pemakanan?

Thanks



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2017 02:04 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 6-8-2017 01:53 AM
Assalamualaikum abang Ipes ..

FC tak tau ni thread yang betul ke tak ... abang bagi link ni

bagus lah adik FC selalu derma darah. Sy di ban oleh kerajaan

Tak tepat sgt tu dik, itu mungkin hanya komen doctor dan nurse tus secara borak harian aje kot. Sebab tidak ada sgt yg cair atau yg pekat. Tetapi ada ketikanya darah kita ber-risiko utk clot dlm badan eg dalam vein ke. Ini disebabkan pada factor factor di atas tu lah. dehydration pon sama effectnya.
Cair tu kita selalu kata pada ubat..kita kata ubat warfarin mencairkan darah..maksudnya jika berdarah mmg lambat nak berhenti. aspirin pon sama..serta ubat NOAC pon sama.



Reply

Use magic Report

Post time 6-8-2017 02:09 AM | Show all posts
ipes2 replied at 6-8-2017 02:04 AM
bagus lah adik FC selalu derma darah. Sy di ban oleh kerajaan

Tak tepat sgt tu dik, itu m ...
Mungkin juga .. doktor tu kata gtu untuk mudah orang macam adik yang nanti dia sebut medical term nyer tercengang-cengang

Kali kedua derma darah .. doktor yang sama .. dia ingat rupa nya dan tersenyum terus dan bgtau derma macam aritu yer? ( meaning lebih dari 1 beg )

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-8-2017 02:11 AM | Show all posts
FanTasyCreaTioN replied at 6-8-2017 02:09 AM
Mungkin juga .. doktor tu kata gtu untuk mudah orang macam adik yang nanti dia sebut medical term n ...

aha sy rasa pon FC,
eh elok FC derma satu bag je tau. cukup dah tu
bagus la org yg give blood
even if i can kan, i rasa i takut la dik oi ..seriously
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2018 08:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum doc..
Sy harap doc dpt bls sy punya pertanyaan ni walaupun page ni agk lama tp sy memerlukan jwpn yg jelas tentang penyakit PE ni.Sy ade sorg kwn, umur lingkungan 30-an yg menghidap penyakit ni.First dia kena jangkitan kuman dalam darah which is saptycimia microplasma.Lps tu jangkitan saptycimia ni da efek pd dia punya jantung yg menyebabkan katup mitral jantung sempit & bocor (Mitral valve prolapse).N baru2 ni doc dpt detect yg saluran ke peparu ade darah beku (Pulmonary embolism).So doc da start bg dia Warfarin utk rawat PE ni.So soalan sy
1)adakah MVP adalah juga penyebab kpd PE
2)ape doc n org awm boleh lakukan bila patient mengadu sakit dada secara acute selain memberi pesakit gtn & oksigen
3)adakah rawatan Warfarin berkesan kpd pesakit & kalau warfarin tidak dapat mencairkan darah beku yg sedia ada, adakah doc akn proceed dgn operation
4)my last question, ape pendpt doc mengenai kwn sy, pekerjaan dia lebih mendedahkan dia kpd chemical sbb dia bekerja di kilang membuat sarung tgn getah n bila dia keja walaupun sehari dia da kena thn ward.So adakah pekerjaan tu akn memburukkan lg keadaan dia sbb sebelum ni dia diberi cuti bergaji selama sebln n sepjg dberi cuti dia ok n itulah tempoh yg plg lama bg sy dia tak dtahan ward  tp bila baru2 ni dia keja balik tak sempat sampai sebln dia da kena thn ward balik.
Ok tu je.hehe..sorry tanya byk soalan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 7-10-2018 01:39 PM | Show all posts
T_rah replied at 4-10-2018 08:48 PM
Assalamualaikum doc..
Sy harap doc dpt bls sy punya pertanyaan ni walaupun page ni agk lama tp sy m ...

waalaikumussalam trah
sorry to hear his fate
1) darah yg lalu pada mitral valve akan ke systemic circulation dan bukan ke pulmonary circulation, jadi tak akan cause PE
2) ..dan bawa ke hospital; tak ade org lain boleh buat..hosp ada kepakarannya dan ubat2 nye dan support system nya
3) boleh tambah dose warfarin; sesetangah PE akan dibuat opeartion secara emergency oleh cardiothoracic surgeons
4) chemicals dlm facotry masuk kedaam lungs dan boleh rosak lungs jika dia tak pakai mask etc; tapi lungs yg rosak, bukan circulation di dalam lungs (yg meneybabkan PE); dia mungkin ada pneumoconiosis agak nya.. kena jumpa resp physician dan occupational consultant
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2018 11:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by T_rah at 9-10-2018 03:54 PM
ipes2 replied at 7-10-2018 01:39 PM
waalaikumussalam trah
sorry to hear his fate
1) darah yg lalu pada mitral valve akan ke systemic ...


Tq doc for ur explanation...
Grateful now lps da buat scan 2 or 3 days ago,doc ckp darah beku dia da takde so doc da stop with Warfarin .Just advice doc supaya berhati-hati sbb dia masih belum recover with MVP.
So dlm condition kwn sy skrg ni berisiko tak utk PE terjdi sekali lgi?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2018 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
N one more thing ape real cause PE yg kwn sy penah alami sebelum ni.Adakah disebabkan oleh jangkitan sapticymia pd katup mitral dia ataupun other causes? Cause sebelum PE ni dikesan, dia pengsan di rumah n tak sedar so dia dibawa ke hospital dan dimasukkan ke High Dependency Ward.At that time doc ckp dia berkemungkinan takkan sedar dsbbkn darah beku yg da blocking dlm saluran arteri n doc jgk ade ckp paru2 dia berdarah but alhamdulillah dlm tempoh sehri semlm dia da kembali sedar.After that dia dipindahkan ke Wad perubatan lelaki.N selang beberapa hri slps dipindahkan ke wad tersebut dia start batuk kuar darah.N because of that doc start bg dia Warfarin.Slps dia discharge, dia kerap jgk kena thn ward sbb dia punya Inr kekadang da tak boleh nk baca cause of dos Warfarin yg masih tak stabil.
So ape conclusion yg doc boleh buat berdasarkan ape yg kwn sy alami ni?
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2018 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Salam dr

Nk tny jika selalu keluar darah dr mulut
Apakah Kebarangkalian sakit yg blh dialami

Btw pnh buat ujian darah tp dr x jumpa apa2

So..jd lg dan nk push dr tu buat test lg
But maybe utk different test

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-10-2018 02:26 AM | Show all posts
supernaturalee replied at 9-10-2018 08:24 PM
Salam dr

Nk tny jika selalu keluar darah dr mulut

waalaikumussalam super,tu muntah darah ke, atau batuk berdarah?

maaf tak perasan ade soklan ni
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2018 09:18 AM From the mobile phone | Show all posts
ipes2 replied at 18-10-2018 02:26 AM
waalaikumussalam super,tu muntah darah ke, atau batuk berdarah?

maaf tak perasan ade soklan ni
...

2, 2 pun bkn

Dia mula rs mcm pahit dlm mulut
Pastu bila mcm nk ludah
Tu yg keluar darah
Dlm 5ml ada kut
Reply

Use magic Report

Post time 21-10-2018 10:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Hi doc ipes / nk tya / my dotter age 17 / ms di boarding school demam / sekolah bwk ke hospital gomen / doc ckp dia amenia (kurang darah / muka pucat selalu, *year 2017 april) and now after one year / my dotter selalu sob / bw ke private clinic / dr prema tu kata TAK ADA APA APA / just dia asmatic sj / ms tu bulan 2018 june sy bw my dotter / now masa balik pb (pulang bermalam) setiap kali tu my dotter akan batuk2 sambil sob. Mcm mn ya. Nak ke hospital jmp pakar or mcm mn?., spm bulan 2018 nov / my dotter tu seorang yg aktif di sekolah / persatuan / kelab / dan headgirl.
Tq.
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Apple App Store
Get it FREE Google play
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2018 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.053203s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list